Петролният гигант Exxon Mobil Corp е толкова уверен в перспективите в неизследваната част от Черно море, че ще похарчи 735 млн. долара за само два сондажа в дълбоки води край бреговете на Украйна.

 

Разходите включват 335 милиона щатски долара бонус при подписване на сделка за концесия с правителството в Киев и обещание за още 400 млн. долара, които ще бъдат изхарчени за сеизмични проучвания и сондажите в двата кладенеца.

 

След като откри в съседна Румъния достатъчно газ, за да запълни половината от потреблението на страната, Exxon планира нови проучвания в акваториите на България, Русия и Украйна, съобщава Businessweek.

 

Черно море остава почти девствено за петролната индустрия с по-малко от 100 сондажни кладенеца в сравнение с повече от 7000 в Северно море. Подобряването на сондажните технологии и засилването на регионалното търсене на енергийни ресурси, на фона на високите цени на суровините доставяни от Русия, привличат компаниите към все по-дълбоки води.

 

В момента в Европа има само две области, където могат да бъдат открити нови конвенционални залежи на природен газ и петрол. Това са Арктика и Черно море. А последното е много по-достъпно и евтино за сондиране и добив.

 

Украйна планира да подпише споразумение за проучване с Exxon по-късно тази година, преди да предложи повече блокове в акваторията си на други компании.

 

Районът, в който американският гигант иска да сондира се намира в непосредствена близост до блок Neptun, където Exxon, в партньорство с OMV Petrom, откри през миналата година потенциални залежи, позволяващи добив от 18 млн. кубически метра газ на ден.

 

В българската акватория, граничеща с Neptun се намира блок „Хан Аспарух“, където през юни тази година стартираха сеизмични проучвания. Концесията за търсене на нефт и газ в района беше дадена през 2012 г. на консорциум от три фирми – френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol.

 

Блок „Хан Аспарух“ се намира в близост до българо-румънската морска граница и е разположен върху 14 220 кв. км. при максимална дълбочина на водата до 2200 метра.

 

Според Exxon, по отношение на цялостния потенциал на Черно море, Neptun е добър прецедент, като компанията изчаква резултатите от другите проучвания осъществявани в момента, за да определи инвестиционната си политика за Черно море през следващите няколко години.

 

Дълбоководните сондажи изискват огромни капиталови разходи, каквито повечето от държавните компании в региона не могат да си позволят, коментират от Raiffeisen. Цените на нефта и газа преди 10 години нямаше да оправдаят подобни вложения, за разлика от сега.

 

До не толкова отдавна Черно море беше изключително в руската зона на влияние, а Москва нямаше изгода от енергийната независимост на страните в региона.