От началото на годината досега преките чуждестранни инвестиции у нас са отрицателни, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. По думите му това се дължи на факта, че фирми, които преди години са взели заеми от чужбина, сега ги връщат и това дава отрицателните стойностти за статистиката. В същото време това е добър показател, защото говори, че фирмите са стабилни.

Стефанов представи изводите от Световния доклад за инвестициите.

Измерени в долари, преките чуждестранни инвестиции в България и в Гърция за миналата година са еднакви – 2,2 млрд. долара, обобщават съставителите на доклада за инвестициите по света. Проблемната гръцка икономика е привлякла с 10 % по-малко инвестиции спрямо 2009, а при нас намалението е с 35 на сто.

Пред Дарик Борислав Стефанов коментира извода така: „Така е, но все пак този доклад е показва цифрите до края на 2010. Той също показва, че Либия е страната с най-много преки чуждестранни инвестиции в Африка, но подозирам, че догодина няма да е така”, каза той.

Според Стефанов фактът, че миналата година инвестициите основно са били в промишленост и енергетика и че в момента фирмите успяват да върнат заемите си, говори, че излизаме от кризата.

„В разговори с финансовите директори на тези фирми това бе една от повдигнатите теми. За инвестициите и за статистиката тези цифри може да изглеждат зле, но всъщност те са един знак за стабилност, защото тези финансови предприятия показват стабилност и могат да върнат тези пари на фирмите – майки, а това показва стабилност на икономиката”, допълни шефът на БАИ.

Според представения от Стефанов доклад, тази година световната икономика ще достигне БВП, сходно до средните нива от преди кризата.