Управителят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви снощи, че централната банка на САЩ е на път да повиши лихвените си проценти през тази година, но икономическите "изненади" могат да променят тези планове.

"Повечето членове на Федералната комисия за отворени пазари, включително и аз, в момента очакваме, че постигането на необходимите условия, най-вероятно ще доведе до първоначално увеличаване на процента за федералните фондове по-късно тази година, последвано от постепенно покачване след това", каза Йелън по време на реч в четвъртък в Амхърст, Масачузетс. "Но ако икономиката ни изненада, нашите преценки за подходящата парична политика могат да се променят."

Според управителя на Фед "последните световни икономически и финансови процеси" могат да се отразят негативно растежа и инфлацията в САЩ, като забавянето на развитието на Китай и девалвацията на юана на 11 август повдигат въпроси за перспективите пред световната икономика.

"В крайна сметка икономиката вече не е далеч от пълната заетост", коментира Йелън. "За разлика от това, инфлацията продължава да е под натиск през последните няколко години, а през последните 12 месеца тя беше по същество нулева."

От Фед прогнозират, че ниските цени на петрола и скъпият долар ще променят тази тенденция и ще доведат до засилване на инфлационните очаквания.