До края на деня министърът на финансите Симеон Дянков ще подпише нотификация за ползване на безакцизно гориво за земеделските производители през следващата година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. След като бъде подписан от финансовия министър документът ще бъде изпратен за одобрение в Брюксел.

Земеделският министър участва в съвместна среща по-рано днес заедно с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Земеделските стопани настояваха през следващата година да не плащат акциз на горивото и данък печалба за евросубсидиите.

Найденов подчерта, че право на гориво за стопанската си дейност ще получат само фермерите, които са "на светло". "Ще го повтарям и няма да спра да го повтарям - министерството на земеделието не е социалното министерство. Ние ще даваме пари само там, където има реален бизнес, съответно този бизнес плаща данъци. Не може само да се иска, не могат само да идват при мен и да казват гледам пет крави, умирам, дайте пари", коментира агроминистърът.

Следващата сряда ще бъде обсъден и текстът за промяна на Закона за акцизите заедно с председателите на комисията по бюджет и финанси и земеделската комисия в Народното събрание – Менда Стоянова и Десислава Танева. Освен с искания за безакцизно гориво зърнопроизводителите плашеха с протести и ако не се премахне данък печалба върху евросубсидиите им.

Найденов обясни, че по този въпрос е приет компромисен вариант. „Само в четири страни в ЕС не е приет такъв данък. В останалите се плаща. Ние приехме по-мекия вариант, тоест няма да бъдат облагани субсидиите. Да ви дам пример. Ако фермер получава директно субсидии 100 000 лв., би трябвало при директно облагане да плати 10 000 лв. като данък, а те ще бъдат прибавени към общия му оборот и вече дължимото като цяло на печалбата ще се облага. Минаваме на по-мекия вариант на облагане", обясни той.

Министър Найденов съобщи, че приходите от земеделието в БВП е скочил сериозно. Министърът подчерта, че на земеделието се дължи положителното външнотърговско салдо.