Днес Societe Generale Експресбанк получи приза банка на годината. По време на представянето на наградите от DarikFinance имахме възможността да вземем кратко интервю от Филип Лот, главен изпълнителен директор на финансовата институция.

Societe Generale Group е считана за една от финансовите институции, заплашени в голяма степен от кризата в Гърция заради поделението си в южната ни съседка. Има ли реална опасност гръцките проблеми да навредят на групата и в частност на Societe Generale Експресбанк?

Не, не! Societe Generale Group има малко поделение в Гърция, Geniki bank, което няма нищо общо с Експресбанк в България. Поделението Geniki e малко и с нисък пазарен дял, така че за Societe Generale Group кризата в Гърция не е толкова важна.

Разбира се ние предпочитаме една здрава, богата и стабилна гръцка икономика. Но последствията за Societe Generale Group от кризата в Гърция са напълно под контрол.

Мога да кажа само: „няма проблем“. Няма нищо общо между нашето поделение в Гърция и нашето поделение в България, което има изключително добри финансови резултати. Зададоха ми подобен въпрос преди няколко дни. Направо ме попитаха: „вие в България, дали изпращате пари в Гърция?“ Разбира се това е напълно несериозно и аз отговорих „не“.

Турция расте с изключителни темпове, но статистиката от от последните 20 години показва, че турската икономика е изключително циклична и след периодите на силен ръст обикновено следва рязък спад. Тъй като турският пазар е основна дестинация за българския износ, дали евентуална криза там ще се окаже пагубна и за българската икономика и банкова система?

Аз вярвам, че икономиката на Турция се развива добре. Въпреки това, дори ако има проблеми в Турция, износът ще се насочи към друг пазар. Не трябва да се притесняваме, защото в момента българската икономика е много конкурентоспособна и има стабилни перспективи.

Лихвените нива в България са близки до средните за съпоставимите европейски страни. Но в същото време т. нар. паразитни разходи са изключително високи. Средно за банковата система приходите от такси и комисиони съставят 19.4% от приходите от текуща дейност в края на миналата година.

Ако сравним нивата на таксите и комисионните в нашата банка, аз съм убеден, че те са едни от най-ниските в 27-те страни членки на ЕС. Аз не мога да говоря за българската банкова система като цяло, а за нас в Societe Generale Експресбанк. Нашите такси са съвсем умерени. Можете да се убедите. Няма скрити такси в предлаганите от нас услуги. Ние в Експресбанк водим изключително прозрачна политика.