В Бюджет 2012 е създадена възможност правителството да изтегли допълнителен заем от 4,2 милиарда. И през 2011 година имаше и има такава възможност, но правителството не се възползва от нея, заяви пред БНТ председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

Сумата е такава, защото е предвидена възможност да се рефинансира т.нар. "дълг на Милен Велчев", заемите за БДЖ и един резерв от 400 милиона.

Менда Стоянова заяви категорично, че финансиране на АЕЦ "Белене" не е предвидено. Председателят на бюджетната комисията поясни с думите, че за да се финансира нещо, то трябва преди това да бъде разписано в бюджета - финансирането на "Белене" не е записано, така че тиражирането на подобни твърдения от страна на Синята коалиция, е само с политически характер.

При гласуването вчера стана ясно новото опозиционно мнозинство на всички онези, които гласуваха против бюджета – Синята коалиция, БСП, ДПС и "Атака", заяви Менда Стоянова. Обвиняваха ни, че сме в коалиция с "Атака", но сега виждаме с кого са в коалиция БСП, добави тя.

Отношението към най-важния закон на държавата, според Стоянова, е най-показателно за това кой на каква страна е и с вчерашното си гласуване новата опозиционна коалиция се е легитимирала като противник на финансовата стабилност на България.

Менда Стоянова коментира, че корекции на бюджета между първо и второ четене винаги е имало и сега ще ги има, но те ще бъдат уточняващи. Няма да има корекции на макропоказателите.

Според нея, бюджетът на България е разчетен на доста по-нисък ръст като приходи от този, който беше предвиден от родните и европейските анализатори – ръст на БВП от 2,9%. Приходите са смятани на ръст от 1% от БВП и приходите от данъци извън европейските средства са повишени само с 900 млн. лева, поясни Стоянова. Всичките 900 млн. лева отиват за намаляване на дефицит през 2012 спрямо дефицита за 2011 година, уточни тя.

На въпрос дали има достатъчно защитни механизми в бюджета, предпазващи от бъдещи злини, Менда Стоянова, заяви, че развитието на икономиката в Европа в следващите месеци-година не може да бъде прогнозирано на 100%.

Икономическата наука и разглеждането на кризите в исторически план, които спохождат света, показват, че след излизането от една рецесия трудно веднага се влиза във втора и очакваме това да не се случи. За сега нямаме такива данни, заяви Менда Стоянова. Тя добави, че за нашата страната европейските фондове са шансът ни да привлечем средства.