Финансовото министерство активира държавна гаранция по заем на БДЖ в размер на 2,97 млн. евро, съобщиха от ведомството на Симеон Дянков. Заемът, който е държавно гарантиран, е отпуснат от Международната банка за възстановяване и развитие и падежът на вноската беше на 15 декември. Превод на сумата не бе направен поради влошеното състояние на железниците.

Решението на финансовото министерство да активира държавната гаранция е продиктувано от обстоятелството, че просрочие по държавногарантиран заем от тази банка може незабавно да суспендира усвояванията по всички активни заеми за страната. Активирането на гаранцията е и знак, че правителството подкрепя реформите в сектора на железниците.

Заемът е отпуснат по силата на сключено през 1995 г. споразумение за заем между БДЖ и Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 95 млн. щатски долара, припомнят от финансовото министерство.

Проектът се изпълнява през периода 1996-2002 г., като към крайната дата за усвояване на средствата по заема (30.06.2002 г.) по него са изтеглени около 51,93 млн. щатски долара и 27,83 млн. евро. Заемът е договорен с 20-годишен период на погасяване с включен в него 5-годишен гратисен период по отношение на главницата и се погасява на 15 юни и 15 декември всяка година. Окончателният падеж е на 15 юни 2015 година.