Кредитният рейтинг Baa3 на България отразява стабилните държавни финанси и умерената икономическа мощ на страната. В момента се прави преглед на рейтинга с оглед възможно повишение, като признание за бързия напредък на фискалната консолидация, постигната след 2009 г., както и за укрепване на публичните институции през последните няколко години. Това посочва в редовния си доклад Мудис инвестърс сървис (Moody's Investors Service), според дирекцията "Връзки с обществеността и протокол" на финансовото министерство, съобщи БТА.

Мудис очаква бюджетният дефицит на страната да се свие допълнително през 2011 г. под Маастрихтския критерий за 3 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП) благодарение на благоразумното фискално управление и все по-силното икономическо възстановяване и през идните години да продължи да намалява до нула.

България е на второ място след Естония по най-нисък държавен дълг в ЕС, припомня Мудис. Според агенцията, поддържането на ниски дефицити и дълг е важно за по-дългосрочната фискална и парична стабилност, предвид натиска, оказван от застаряващото население и режима на фиксиран обменен курс.

Макроикономическата рамка вероятно ще остане стабилна благодарение на решенията на правителството за залагане в конституцията на фискална дисциплина. Постигната договореност между правителството, бизнеса и профсъюзите за мерки за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система, както и насърчаването на растежа на частната пенсионна система, също ще допринесат за по-голямата предвидимост, отбелязват експертите на Мудис.

Институционалният капацитет беше укрепен в процеса на присъединяване към ЕС и Мудис го оценява като среден. Отбелязват се още и противоречивите международни оценки по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията в страната.

Според Мудис няма вероятност за обръщане на тенденцията на съществено свиване на макроикономически дисбаланси, тъй като преките чуждестранни инвестиции и притокът на други частни капитали, например между чуждестранните банки-майки и техните клонове и филиали в България, е възможно да останат по-малки през следващите години.

Конкурентните заплати и ниските данъчни ставки трябва да спомогнат за запазването на инвестициите в частния сектор, а публичните инвестиции също ще получат подкрепа от структурните фондове на ЕС.

Според Мудис податливостта на страната към събитиен риск е умерена. Въпреки че Паричният съвет е добре установен и почти няма вероятност да бъде променен, след като издържа много труден тест по време на глобалната криза, вероятно агенцията няма да понижи оценката си на събитийния риск, поне докато България не изпълни условията за присъединяване към европейския валутно-курсов механизъм (ERM II), като по този начин ще се доближи до членството в еврозоната, отбелязват експертите на Мудис, цитирани от финансовото министерство.