И Финландия не иска българи и румънци да пресичат без паспортна проверка границите на Шенгенската зона. На заседанието в четвъртък, на което ще се съберат външните министри на 25-те страни-членки на пространството, на което въпросът за членството на България и Румъния ще бъде повдигнат, Финландия ще гласува против, съобщават финландските медии.

 

Според сайта yle.fi, причина за нежеланието на Финландия да вижда българи и румънци свободно пътуващи из Шенгенската зона, е че правителствата в двете държави са твърде корумпирани и не спазват законите в собствените си страни. Освен Финландия, Германия също вече заяви, че ще се противопостави на присъединяването на България към Шенген.

 

Външният министър на Финландия Пайви Расансен (Päivi Räsänen) коментира, че Румъния и България твърде лесно и бързо, и едва ли не незаслужено са получили членство в Европейския съюз. "Твърде много въпроси бяха оставени без отговор и сега ние трябва да ги разрешим", допълва външният министър. Неговата страна вече е изразявала притеснения, че заради корупцията в България и Румъния не може да се има доверие на двете държави, че ще успяват да предпазят границите на Европейския съюз, ако се приобщят към по-строгите правила на Шенгенската зона.

 

 

Към настоящия момент в нея влизат Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Исландия, Италия, Люксембург, Норвегия, Португалия, Финландия, Франция, Холандия, Швеция. Членки от втората вълна по присъединяване са Естония, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Чехия и Лихтенщайн.