Възможно е фирмата, която трябваше да прави проучванията за нефт и газ в Силистар, да бъде отстранена, заяви икономическият министър Делян Добрев.

По думите му - нито опитът, нито финансовото състояние на компанията отговарят на нужните, за да може тя да се наеме с толкова сложна задача.

„Кандидат в процедурата за блок Силистар е компанията Ледербел БГ. Оказва се, че това е компания, която е регистрирана с 5000 лв. капитал и има 1000 лв. в банковата сметка и в същото време кандидатства за проучване в един от най-големите ни блокове в Черно море", коментира Добрев.

Той допълни, че фирмата не може да докаже нито опит, с който да извърши проучванията, нито финансови средства.

За проучване на една такава територия са необходими стотици милиони евро и могат да стигнат до милиарди евро, подчерта Добрев.

Министърът чака решението на Държавната финансова инспекция по тяхната проверка, но според него този кандидат не отговоря на изискването на закона, който повелява той да докаже опит и финансови ресурси за изпълнението на проучвателните дейности.

„Според мен няма как на този кандидат да му бъде даден договор за проучване на блок Силистар в Черно море", изрази мнение Добрев.