Комисията за защита на конкуренцията глоби с 55 641 лв. фирмата „Н. Алексиев – 65” ЕООД за заблуда на потребителите.

След подаден сигнал от "Захарни заводи" АД, чийто бранд е бил използван некоректно при етикирането на пакети със захар, комисията е извършила проучване, което установява, че „Н. Алексиев – 65” ЕООД опакова/преопакова и търгува със захар. Част от дейността на предприятието е свързана с продажби на дребно на бяла рафинирана захар в разфасовки от един килограм.

Подателят на искането „Захарни заводи“ АД произвежда захар до 2006 г., когато учредява дъщерно дружество „Захар“ ЕАД, което поема тази дейност. Дружеството търгува с бяла рафинирана захар в разфасовки от 1 кг., 5 кг., 25 кг. и 50 кг. с производител „Захар“ ЕАД.

От началото на януари 2010 г. до септември 2012 г. „Н. Алексиев – 65” ЕООД посочва на пакетираната от него захар от 1 кг. като производител „Захарни заводи“ - Г. Оряховица“. Информацията е некоректна относно производителя и създава заблуда относно действителния произход на захарта.

КЗК намира, че „Н. Алексиев – 65” ЕООД осъществява търговска дейност по опаковане и търговия със захар в противоречие с добросъвестната търговска практика, като се възползва от популярността на своя конкурент и неговия продукт, с цел реализиране на пазара на своя собствен. Заблудата по отношение на производителя е в състояние пряко да повлияе върху продажбите, като естествена последица от това се стига до изкривяване в търсенето, деформиране на конкурентната среда, влошаване имиджа на предложителите и възможни загуби за конкурентите.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание продължителността и тежестта на нарушението, както и икономическото състояние на ответното дружество.