Броят на фирмените фалити у нас през 2014 г. година е паднал на годишна база с почти 23 на сто, сочат данните на консултантите от Coface.

За периода от 400 000 активни фирми на пазара само 644 са били обявени в несъстоятелност 644, което е 0,16% от общия брой. По този показател сме на трето място в след Полша и Словакия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

С най-голям дял на фалитите у нас остават търговските компаниите. Най-рискова е търговията със зърно и строителни материали, сочи още проучването. Рискови се смятат още сферата строителство и операциите с недвижими имоти. Секторите с по-малко фалити са ИТ, рибарството, фармацевтичният сектор, производството на химически продукти, аутсорсинг.

Основни причини за финансовите затруднения, увеличаващи рисковете и водещи до несъстоятелност на стопанските субекти, са високите нива на задлъжнялост, лошото управление на ликвидността и по-малко възможности за финансиране. 

Най-много фирми с финансови затруднения има в търговията на дребно и едро, съответно 19% и 16%. След тях със 7% са операциите с недвижими имоти и хотелиерството и ресторантьорството с 6 на сто. В последните 2 сектора се отчита влошаване на конюнктурата.

Подобрението на макроикономическите показатели в страната и спадът на цените на основни суровини ще подпомогне финансовото развитие на българските компании, смятат от консултантската компания. За страната ни основните

рискове са свързани с украинската криза и Гърция

Освен на КТБ през миналата година най-големите фалити бяха на строителните фирми Холдинг „Пътища” и „Пътни строежи”, натрупали съответно пасиви за 72,2 млн. и 38,9 млн. лв. 

В „челната” листа са и 3 имотни проекта - на „Варна тауърс” и други два в София на „Макантъни риълти интернешънъл кънстракшън”. Варненският фалира с пасиви от 39,5 милиона, а столичните - с над 32,4 млн. лв.

От Coface констатират още, че негативният ефект върху фирмите от фалита на КТБ се е оказал по-малък от очаквания.

За намаляване на рисковете от фалити консултантите препоръчват фирмите да поставят фокуса върху превенцията на рисковете, а не само върху събирането на вземания.