83 на сто от фирмите не могат да си съберат просрочените вземания. Това съобщи в интервю за Дарик Божидар Гергов, изпълнителен директор на „Мост Финанс Мениджмънт" – една от водещите фирми за събиране на просрочени вземания.

Изследване на компанията е показало, че едва 15 % от задълженията към фирмите са от държавата. 71 % от дълговете са от други фирми. Физическите лица дължат най-много на фирмите за комунални услуги, сочи още опитът на Гергов.

Различните браншове имат различен тип вземания. Една част от тях са към физически лица, по-голямо е ориентирането към юридически лица. Малките и микропредприятията имат по-големи вземания към физически лица, докато големите имат повече към юридически лица, каза Гергов.

Само 15 процента от фирмите са се обърнали към фирми, специализирани в събирането на лоши вземания; 30 на сто от компаниите имат собствени вътрешни правила и лица, които се занимават с лошите вземания и това са само големите компании, каза експертът.

Той посочи, че при изследване на просрочията се е оказало, че 30 на сто от фирмите имат вземания между 10 000 и 50 000 лева, което в анкетата се явява златната среда.

Малко са фирмите с голям брой вземания или много малък брой вземания. Отрицателното е обаче, че 23 процента от фирмите заявяват, че вземанията им представляват между 10 и 15 на сто от оборотите, което според Гергов е плашещо.

Прочетете цялото интервю на Марта Младенова с Божидар Гергов