Федералният резерв е загрижен за ниската инфлация и няма да променя паричната си политика, преди инфлационните очаквания да се върнат към обичайните си нива. Това заяви днес Стенли Фишър, заместник-председател на централната банка на САЩ.

"Интересното на ситуацията, в която сме, е, че заетостта се увеличава доста бързо в сравнение с предишни години, а инфлацията още е много ниска. Загрижени сме относно положението и няма да действаме преди да видим, че инфлацията, както и заетостта се връщат към по-нормални нива", коментира Фишър пред Bloomberg TV.

По думите му американската икономика все още не се е върнала към нормално функциониране и е необходимо ускоряване на инфлацията, въпреки че до голяма степен спадът на цените се дължи на поевтиняването на петрола и суровините.

"Това са неща, които ще се стабилизират в някакъв момент, така че инфлацията няма да бъде вечно толкова ниска, колкото е сега", заяви Фишър.

Същевременно глобалната дефлация "е фактор, който ни притеснява", каза той. "Тя не е неизбежна", но са налице дефлационни процеси в редица големи икономики по света.

Думите на Фишър оказаха натиск върху долара. Щатската валута вече поскъпва само с 0.1%, до 1.0950 срещу еврото, при ръст с повече от 0.3% по-рано днес, а доларовият индекс DXY, в който са включени шест основни валути – паунд, евро, канадски долар, шведска крона, швейцарски франк и японска йена, се покачва с 0.14%, до 97.70, при итрадневен връх от 97.91.