Фискалният резерв в края на април е 5.4 млрд. лв., съобщават от Министерство на финансите. В края на месец март фискалният резерв бе в размер на 4.2 млрд. лв. , което е увеличение с 1.2 млрд. лв.

Причина за това е, че лицата, задължени да удържат и внасят данък от Закона за корпоративното подоходно облагане, декларират дължимия данък за тримесечието с декларация по образец в срок до края на месеца, следващ тримесечието, от тази година. Така приходите от данъци скачат през април. Другата причина са парите от ЕС, които са постъпили през април, така приходната част скача с 3 млрд. лв. за месец, въпреки че има и голям ръст на разходите с 2.5 млрд. лв.

В края на април бюджетното салдо на касова основа е отрицателно и възлиза на 286.4 млн. лв. То е формирано от дефицит по националния бюджет в размер на 126.3 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 160.1 млн. лв.

От Министерство на финансите обръщат внимание, че през април по бюджета на Държавното обществено осигуряване бе предоставен авансово ресурс в размер на около 100 млн. лв., във връзка със своевременното изплащане на пенсии и обезщетения за месец май, предвид предстоящата дълга серия почивни дни. 

На месечна база за април бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е положително и е в размер на 509.2 млн. лв.

Постъпилите приходи и помощи на консолидирано ниво към края на месец април са в размер на  9 288.5 млн. лв., или 30.4 % от разчетите за 2013 година.

Разходите по консолидирания бюджет възлизат на 9 575.0 млн. лв., което е 30.2% от годишния разчет.

Общата сума на данъчните постъпления към края на месец април възлиза на 7 387.1 млн. лв., което е 79.5% от общите постъпления по консолидираната фискална програма. Приходите в частта на преките данъци са 1 672.2 млн. лв., което е 40.5% от планираните за годината.

Приходите от косвени данъци са в размер на 3 545.8 млн. лв., което е 28.7 % от програмата за годината, в т.ч. от ДДС – 2 378.3 млн. лв.