Fitch Ratings постави дългосрочни рейтинги BB+ за дълга на Българския енергиен холдинг в левове и чужда валута. Оценката е със стабилна перспектива.

 

Рейтингите отразяват състоянието на БЕХ и дружествата, в които холдингът притежава 100% от капитала, с оглед на господстващо положение на компанията на пазарите на електроенергия и газ в страната. Освен това дружеството има тесни връзки с българската държава /чиито рейтинг от Fitch е ВВВ-/ и са налице доказателства, че се ползва и с материална държавна подкрепа.

 

Оценката на агенцията също така показва слабостта на българската регулаторна рамка, корпоративните ограничения в управлението и големите капиталови разходи на групата за 2013-2015 г., които най-вероятно ще увеличат финансовия ливъридж.

 

БЕХ е най-голямата държавна компания и е контрагент в няколко стратегически проекта, подкрепяни от правителството, като "Набуко", "Южен поток" и газовата междусистемна връзка между България и Гърция. От Fitch очакват намаление на гарантирания държавен дълг на компанията в дългосрочен хоризонт.

 

До неотдавна, бизнесът на БЕХ с доставките на газ беше нерентабилнен, тъй като цените на природния газ за клиентите, определени от регулатора, бяха по-ниски от цената, която дружеството плащаше на "Газпром" за вносния газ. Положението се подобри от края на 2012 г., след като БЕХ договори 20% намаление на цената на газа от Русия.

 

Основните рискове са свързани с повишаването на капиталовите разходи в следващите 5 години.


Холдингът възнамерява да увеличи значително инвестициите през 2013-2017 г. Планираните капиталови разходи за този период възлизат на 4.75 млрд. лв. или средно по 951 млн. лв. на година, което е с 32% повече от сумите за периода 2008-2011 г. Увеличението на капиталовите разходи се дължи основно на инвестициите в два големи проекта - "Набуко" и междусистемния газопровод между България и Гърция.