Агенция Фич понижи рейтинга на Европейския фонд за финансова стабилност, който предоставя заеми на Гърция, Ирландия и Португалия. Така той изгуби първокласния си статус от ААА и вече е с рейтинг АА+ по дългосрочните си задължения. По отношение на способността за вземане на краткосрочни заеми със срок за връщане до 12 месеца, рейтингът на фонда остава същият, както и досега, а именно F1+.

Основната причина, поради която Fitch отнема възможността на фонда да тегли по-нисколихвени заеми от пазарите, е участието на Франция в него. В петък агенцията понижи рейтинга на Франция. Страната е сред големите попечители на фонда и след като нейното качество като гарант намалява, то се променя и перспективата пред фонда да се държи като първокласен получател на заеми.

Fitch е третата агенция, която понижава рейтинга на фонда. Преди него това вече направиха Standard & Poor's и Moody's. От агенцията прогнозират, че предстои да се отбележи прогрес по отношение на фискалната интеграция между страните в еврозоната, която ще в унисон с политиките за борба с кризата. Рискът от допълнително увеличаване на фрагментацията в еврозоната остава нисък, според Fitch.