Международната агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка от "BB-" на "B-" със стабилна перспектива.

Този рейтинг отразява повишена уязвимост, особено в резултат на неблагоприятни икономически или пазарни промени с течение на времето. Въпреки това, според Fitch са налице алтернативни източници на финансиране за банката.

Понижението на рейтинга на ПИБ отразява виждането на Fitch за слабости в корпоративното управление. От агенцията също така посочват концентрация на кредити, влошено качество на активите и слаба рентабилност.

От Fitch обаче подчертават по-голямото покритие на лошите кредити и увеличаването на резервите, като посочват, че ликвидността на ПИБ към момента е задоволителна.

Като положителен факт се отчита и това, че банката прилага плана за преструктуриране, одобрен от Европейската комисия.

Основният положителен ефект от него ще е намаляване на риска при новите кредити, отпускани от банката. Остава обаче рискът от старите експозиции с голям размер и дългосрочен характер.

Освен това Fitch намали рейтинга на подкрепа на ПИБ от 5 на 3, посочвайки че има умерена вероятност държавата да окаже подкрепа на банката при бъдещи проблеми, но едва след като завърши настоящата програма за преструктуриране.

Освен рейтинга на българската ПИБ вчера Fitch понижи рейтингите на над 20 водещи банки от еврозоната.

Днес акциите на ПИБ поевтиняха с 1.49%, до 2.51 лв. за лот, в рамките на сесията на БФБ.