Международната агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка "ВВ-", запазвайки обаче и негативната перспектива, която означава, че е много вероятно оценката да бъде понижена в следващите месеци.

ПИБ, което е третата по големина на активите банка в страната, е системно значима финансова институция за българската банкова система и при необходимост може да получи допълнителна финансова помощ от държавата, подобна на тази от лятото на настоящата година, се посочва в съобщението на Fitch.

През юни властите в България осигуриха извънредна ликвидна подкрепа за ПИБ на стойност 1.2 млрд. лв., заради масирано теглене на депозити от вложители.

Fitch оценява склонността на българските оторизирани власти да предоставят извънредна подкрепа на ПИБ като на умерено силна с оглед системното значение на банката.

Според агенцията обаче има слабости в корпоративното управление на ПИБ, които могат да доведат до евентуален отказ от ликвидна подкрепа от държавата.

Негативната перспектива за дългосрочния кредитен рейтинг на ПИБ отразява и новите европейски регулации, които целят намаляване на безрезервната държавна подкрепа за банките в ЕС, в рамките на Единния банков механизъм, към който България планира да се присъедини.

 

Днес акциите на ПИБ поевтиняваха с 4.38%, до 3.03 лв., при прехвърлени по позицията 13 772 лота.