Агенция Fitch понижи рейтинга на Унгария. така кредитния статус на държавата пада до BB+, което е с една стъпка надолу от BBB-. Перспективата през рейтинга остава негативна.

Мотивите, с които агенцията посегна на Унгария, са както вътрешните проблеми на страната по отношение на бюджета й, така и изстиналите взаимоотношения с финансовите пазари. Наред с това страната е изправена пред угрозата на незадоволителен растеж, което е резултат от непопулярната икономическа политика на правителството, която допълнително подкопава доверието на чуждестранните инвеститори.

Новината директно изстреля нагоре лихвите по унгарските ДЦК и понижи курса на местната валута форинта с 0.4% към еврото до 316.93 форинта за едно евро.

Днес премиерът на Унгария Виктор Орбан настоя, че страната му държи да подпише споразумение с Международния валутен фонд при това възможно най-скоро, но няма да се поддаде на натиска срещу намерението да бъдат извършени промени в ръководството на централната банка. Притесненията на международната общественост са свързани с това, че банката би изгубила своята независимост, ако в борда й бъдат извършени политически назначения. В очите на Орбан обаче това е единствения начин централната банка на страната да стабилизира икономиката на Унгария.