Агенция Фич повиши кредитния рейтинг на Гърция с един пункт заради положителните резултати от овладяването на бюджетния дефицит и ребалансирането на икономиката. Наред с това агенцията отчита, че е намалял рискът от изпадане на страната от еврозоната.

 

Така от CCC рейтингът на Гърция вече е B-, а перспективата е стабилна. Последната промяна на статуса бе извършена през декември, като до сега рейтингът на страната означаваше селективен фалит.

 

Това е добра новина за региона, който в очите на глобалните инвеститори отново има потенциал да се върне на картата. Макар рейтингът на Гърция да остава под инвестиционния, това е признание за стабилизирането на финансовата система.

 

Fitch признава, че възстановяването на реалната икономика все още изостава, а съпротивата срещу структурните реформи в страната остава висока. Въпреки това е възможно последващо подобрение на рейтинга, ако се получат доказателства за по-нататъшно възстановяване на икономическата активност в страната. Възможно е обаче и обратно връщане на CCC-рейтинга, ако отново се появят дефицити, които трябва да бъдат запълвани с помощно финансиране.