Рейтинговата агенция Fitch обяви, че поставя кредитния рейтинг на САЩ в негативна перспектива.

Вероятното понижение на рейтинга на дълга на водещата икономика в света, който сега е с максималната възможна стойност AAA, се дължи на възможността за евентуален фалит.

"Въпреки че продължаваме да вярваме в скорошното повишаване на тавана на дълга, политическите конфликти увеличават риска от фалит на САЩ", отбелязват от Fitch.

Сега държавният дълг на САЩ е 16.7 трилиона долара. Ако тази горна граница не бъде вдигната законодателно, след 17 октомври държавата ще изчерпа финансовите си резерви и във всеки един момент ще може да изпадне в неплатежоспособност.

Представители на демократите и републиканците в САЩ вече 15 дни не могат да постигнат съгласие за увеличаване на ограничението за държавния дълг. Всяка политическа формация отстоява интересите си. Републиканците искат понижение на социалните разходи, докато демократите подкрепят изискващите значителни инвестиции реформи в здравния сектор на президента Барак Обама.

Досега американската агенция Fitch нито веднъж не е поставяла под въпрос отличния кредитен рейтинг на САЩ.

Това направи през 2011 година другата голяма, също американска, кредитна агенция Standard & Poor`s, която понижи оценката си за американския дълг с една степен до АА+.