Очаква се до края на седмицата Европейската комисия да обяви кои страни от ЕС ще запазят ограниченията за работници от Румъния и България. В началото на седмицата предварителната информация сочеше, че Австрия и още осем страни от европейския блок не са премахнали ограниченията, чийто краен срок е началото на 2014 г. Сред тях са Германия, Великобритания, Ирландия, Белгия и Франция. Решение за отваряне на трудовия пазар за българи и румънци от началото на тази година взе Италия.

По информация на евродепутата от групата на ЕНП Илиана Иванова във Франция ще бъдат водени разговори за допускане на работници в областта на селското стопанство, но трябва да се изчака официалната позиция на страните.

„Надявам се тези държави, които до момента не са изразили позицията си като Франция, Дания да преразгледат своите позиции – всъщност ние и в момента не знаем какво е отношението им", коментира Иванова в интервю за предаването на Дарик „Европа сега".

Българският евродепутат припомни за решението на Германия частично да отвори трудовия си пазар, като разреши още няколко категории професии, включително и за граждани с висше образование, за стажанти и практиканти.

Според последния доклад на ЕК Германия, Испания, Италия и Великобритания са държавите, където има най-много българи, които желаят да работят там, напомни българският депутат в ЕП. „За съжаление Великобритания заяви твърдото си намерение да продължи ограниченията, това направи и Холандия, Белгия, Люксембург и Малта. За останалите държави е добре да изчакаме становището на ЕК официално, тъй като все още не е ясен окончателният списък на държавите", уточни Илиана Иванова.

Тя приветства решението на италианското правителство да допусне българи и румънци на трудовия си пазар още през тази година. Италия показа, че когато има желание за истинска европейска интеграция и отваряне, това може да се случи, коментира Иванова, като изрази надежда позицията на Италия да послужи като пример и за други европейски държави.