Франция се готви да наложи данъци върху Apple и Samsung за финансиране на производство на изкуството, филми и музика в страната, с което вероятно ще влоши отношенията между бизнеса и социалистическото правителство на Франсоа Оланд.


Президентът е поискал от съветника си Пиер Лескюр да намери начини за финансиране на изкуството, тъй като икономиката продължава да изпитва сериозни проблеми.


Франция отново изпада в рецесия през първото тримесечие на тази година и Европейската комисия очаква брутният вътрешен продукт да се свие с 0.1% през 2013 година.


Лескюр смята, че данък от 4% върху продажбата на смартфони и таблети, може да увеличи държавните приходи, тъй като потребителите харчат повече пари за хардуер, отколкото за съдържание.

 

"Компаниите, които правят таблети трябва, в минимална степен, да допринесат, като част от приходите от продажбите им помогнат на творците," коментира френският министър на културата.


Така компании като Apple,
Samsung и Google ще бъдат приравнени към телевизионните и радио оператори и доставчиците на интернет услуги, които дават част от своите доходи за финансиране на изкуствата във Франция.