Френските власти ще върнат на България 41 роми, научи Дарик от авиокомпания България ер. Първата група от 13 роми ще пътува на 25 август по маршрута Париж-Варна. На 10 септември до Варна ще бъдат транспортирани още 12 роми, а последната група от 16 души ще пристигне в София на 17 септември.

Франция започва днес експулсирането на първите от около 700 румънски и български роми, които не спазват френските закони. Самолет със 79 румънски граждани ще излети от Франция като част от усилията на властите там да се справят с незаконно живеещите в страната членове на малцинствени групи.

Румънците са се съгласили да бъдат депортирани доброволно и срещу заплащане - те ще получат по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете. За да не се допусне те да се върнат отново и пак да искат пари, ще им бъдат снети биометрични данни, съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон: „Това ще ни помогне да предотвратим даването на пари на хора, които вече са получили. Те могат да се върнат пак във Франция, защото това е в рамките на закона, но няма да има къде да паркират караваните си незаконно, нито ще имат право на хуманитарна помощ при доброволно завръщане".

Българските и румънските граждани имат право на свободен престой във Франция до три месеца, но след това трябва да докажат, че имат работа, здравно осигуряване и доходи. По-строгите правила за работа във Франция на българи и румънци бяха част от условията за приемането на двете страни в Европейския съюз.

***

Винаги е добре да се работи с търпимост и уважение с хората, каза българският еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева пред Нова телевизия. Еврокомисарят коментира решението на Франция да експулсира българските и румънски роми с неуредено положение. Тя изрази надежда да няма серия от подобни решения и в други страни, тъй като това би създало потенциал за повдигане на напрежението в обществото вътре в България.

Кристалина Георгиева припомни, че при посещението на президента на Световната банка Робърт Зелик у нас обсъдиха именно въпроса с интеграцията на ромите.

„Ромите не трябва да се асимилират, а да се интегрират, за да бъдат част от продуктивния капацитет на обществото", поясни еврокомисарят. Решението на Франция притеснява Брюксел, защото то може да доведе до напрежение вътре у нас. Също така това решение ще повлияе на лошата демографска оценка. Нито една страна в света не е богата, ако не ползва изцяло таланта на всички свои граждани, заяви още еврокомисар Георгиева. "Ние приехме стратегията Европа 20/20, в която се слага акцент върху растежа, а растежът означава използване производително всички свои хора", заяви още тя. Когато изваждаме една група европейски граждани, това не работи за успеха на Европа, смята още Кристалина Георгиева.