Шведският финансов министър е най-добрият, а гръцкият - най-слабият в класацията на 19-те най-развити икономики в Европейския съюз, направена от "Financial times". Логично, българският финансов министър Симеон Дянков не присъства там, тъй като нашата икономика е далеч от Топ 19. И все пак има един въпрос - какво би станало, ако класацията бе за 27-те министри на финансите на страните - членки. Дали Симеон Дянков щеше да я оглави, ако наистина сме една от най-стабилните страни в Европа, както твърди самият той, или не? За да бъдем съвсем коректни, ще кажем, че в класацията има три стълба - политически, икономически и доверие на пазарите. Къде би била България?

 

В публичните финанси е като във футбола – всяка европейска държава има свой собствен тим, коментира авторитетният „Financial Times” и отбелязва, че през последната година липсата на съгласие между европейските страни се е почувствала остро заради дълговата криза в еврозоната. И тъй като въпросът кой на чия страна играе и каква тактика е избрал е изключително важен, финансовата медия направи своята „футболна” класация в Топ 19 на икономиките на Европейския съюз.

 

Най-добрите играчи във финансовия шампионат

 

Играчите се класират според три отделни ранглисти – политическа, икономическа и на доверието. Абсолютен лидер е шведският финансов министър Андреас Борг, печели и трите класации. Борг печели, тъй като рано отбеляза нуждата от подсилване на банковата система, както и заради реформите в неговата страна.

 

Сигурен подгласник е германският министър Волфганг Шойбле, с изключение на икономически критерий – там той е на пето място.

 

Най-слабите играчи – ще изпаднат ли от класацията?

 

В дъното на класацията няма изненади – финансовите министри на страните с най-сериозните дългови проблеми трайно се настаняват там. На последно място е гръцкият финансов министър Ева̀нгелос Венизѐлос*. Той обаче остава предпоследен единствено по политическия критерий. В дъното на политическата ранглиста е унгарският финансов министър. Италианският финансов министър също е трайно в последните места на класацията.

 

Ако класацията бе Топ 27?

 

България не е нито сред най-големите икономики, нито пък сред най-добрите футболни сили, но все пак имаме своите звездни успехи на големите шампионати. В същото време нашият финансов министър Симеон Дянков твърди, че страната ни е сред най-стабилните в Европа, ако не и направо най-стабилната. Така възниква въпросът – ако класацията бе Топ 27, колкото са страните в ЕС, къде би се класирал Симеон Дянков.

 

Един от критериите е чисто обективен – т.е. гледа се как дадено правителство може да си плаща дълга, другите два са по-субективни, коментира за Дарик икономистът Георги Стоев. По думите му по обективния критерий – за ниво на дълга, Симеон Дянков би попаднал над средата – т.е. близо до белгийския и полския финансов министър.

 

Тъй като поемането на нови дълг е един от най-спорните моменти в дебатите по Бюджет 2012 г., потърсихме мнението на бивши финансови министри. В „Седмицата” на Дарик радио Милен Велчев коментира, че в момента страната ни трябва да вземе нов дълг, за да погаси плащанията по облигациите през 2013 г. По думите на Велчев страната ни може да си позволи да вземе нов дълг до 1 млрд. евро, макар че плащането е на малко по-ниска стойност.

 

Велчев бе категоричен, че ако фискалният резерв не бе сведен до санитарния минимум, голяма част от плащанията е можело да се направят от резерва, а не чрез поемане на нов дълг.

 

От своя страна Пламен Орешарски, е категорично против поемането на нов дълг.

 

„Аз по стечение на обстоятелствата мразя този източник на финансиране, и то по обясними причини. Отговарял съм за дълга в най-трудните периоди през 90-те години, когато България беше силно дългово обременена страна, и тъй като добре знам урока, че задлъжняването винаги е примамливо докато ползваш ресурси и отвратително, когато трябва да ги изплащаш, не бих препоръчвал на никого да злоупотребява със заем”, заяви Орешарски.

 

Различна е позицията на Иван Костов. Според него България трябва да вземе заем догодина и то преди да излязат огромните пари за рефинансиране. „Защото и Италия ще се появи догодина с 370 милиарда дълг - главница, който трябва да рефинансира и ако ние се появим тогава в окото на тайфуна, нали си представяте колко ще платим за една емисия. За нашите мънички 1 милиард, които ни трябват. Всички инвеститори дебнат българското правителство – чакат го да стъпи върху терена на истинската емисия, защото знаят, че зад него няма централна банка, която да му напечата пари, знаят, че сме във валутен борд. Знаят, че нямаме никаква маневреност, знаят, че фискалният резерв е на прага. Трябва да изпреварим не само Италия – там е Испания, кой ли не”, категоричен е лидерът на ДСБ в „Седмицата” по Дарик.

 

Според Георги Стоев позицията на българския финансов министър по отношение на икомическата ранглиста би била сравнително висока. „Обикновено при такива класации се гледат показателите на хартия. В това отношение страната ни стои много добре – и по ниво на дълга, и на дефицита”, смята икономистът.

 

По отношение на политическата ранглиста, Стоев също би дал добра оценка на Симеон Дянков, „защото се опитва да озапти колегите си от кабинета, които обичат неразумните харчове”. Ако оценката в политическата класация обаче е в по-широк мащаб, например и по сговорчивост с различни браншове, тогава Дянков вероятно би паднал няколко места надолу, смята Георги Стоев.

 

И така – ако класацията бе Топ 27, със сигурност Симеон Дянков би бил в горната й половина. Обаче остава въпросът – кога България би могла да влезе в истинската класация? ...

 

* В министерския кабинет на ПАСОК от 7 октомври 2009 г. получава поста министър на националната отбрана на Гърция. След промените в правителството от 17 юни 2011 г. в условията на остра политическа и финансова криза, заема ключовите постове на заместник министър-председател и на министър на финансите. На 10 ноември кабинета на Папандреу пада, но Венизелос успява да запази поста министър на финансите в правителството на национално единство на Лукас Пападимос.