Страните от групата на Г20 планира да предприеме координирани действия срещу ръста в цените на храните, след като жестоката суша в САЩ, който най-големият износител на селскостопанска продукция в света, порази реколтата. Само царевицата и соята поскъпнаха с 30 до 50% от месец юни насам. Информацията съобщава Financial Times, който е посочва, че до сега темата се дискутира при закрити врата между представители на Г20 и на обединените нации.

 

Възможно е да бъде свикан извънреден форум, на който да се обсъдят цените на царевицата и пшеницата, тъй като те се покачиха до рекордно високи равнища през последните седмици, надхвърляйки стойностите от кризата през 2007 и 2008 година.

 

Г20 ще се събере на конференция на 27 август, на която да се подготви по-голямата среща на страните. Тя може да се свика още за септември или октомври. Организацията ще се стреми да представя в обществото схващането, че няма паника по темата и срещата не се свиква "на пожар". Със сигурност тя ще се използва в дебата за биогоривата, които се покровителстват от насърчителни политики навсякъде по света, но в същото време се посочват като един от основните фактори, които нарушават баланса в производството на достатъчно селскостопанска продукция за покриване нуждите по изхранване на населението.

 

Това е третият ценови шок при храните за последните пет години, забелязват анализаторите, цитирани от Файненшъл Таймс. Те обаче също не смятат, че този път има основание за притеснение, тъй като има редица фактори, на които може да се разчита. Един от тях е че основната стока, гарантираща сигурността по изхранване на населението в Азия, е оризът, а там цената е стабилна. В същото местното производство на зърнени култури в африканските държави отчитат значителен ръст през последните пет години. Освен това глобалното търсене в момента е по-слабо, отколкото през 2007 и 2008 година, което се дължи на ефектите от финансовата криза и слабия икономически растеж. Не на последно място отпаднаха политиките между държавите, които налагаха забрана върху износа на продукция и причиняваха панически изкупувания, влияещи на цената изкуствено.