Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще бъде предложен за министър на образованието, на мястото на министъра в оставка Сергей Игнатов. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на днешното заседание.

 

Ако депутатите одобрят това предложение, доскорошният председател на инициативния комитет за АЕЦ Белене ще стане министър в правителството, което се обяви против изграждането на тази атомна централа.

 

Номинацията на Воденичаров за този пост стана ясна след първоначално объркване на преслужбата на Министерския съвет, че за министър ще бъде предложена заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, а председателят на БАН ще оглави фонд „Научни изследвания”, станал причина за оставката на Сергей Игнатов. Елена Бейкова с подробностите.

 

Името на бъдещия министър на образованието беше обявено в началото на закритото заседание на кабинета. Минути по-късно служител на пресслужбата на правителството съобщи, че заместник-министър Милена Дамянова е кандидатът за поста на уволения Игнатов, а председателят на БАН ще поеме ръководството на фонд «Научни изследвания». В изказването си, записано от електронните медии, премиерът Борисов обяснява, че въпреки постиженията си като министър, Сергей Игнатов е уволнен, заради неуредиците във фонда.

 

Минути по-късно от пресслужбата на правителството се извиниха за грешката и посочиха името на акад. Воденичаров като предложение за образователен министър. Подобен гаф имаше преди 3 години, когато пресцентърът разпространи информация, според която премиерът Борисов е приел оставката на Румяна Желева за поста й на външен министър, а самият премиер обяви, че е приел оставката й като кандидат за еврокомисар.

 

Бъдещият просветен министър акад. Стефан Воденичаров беше оценен от Бойко Борисов като безспорен учен и добър ръководител на БАН. От своя страна Воденичаров подчерта, че е твърд привърженик на развитието на ядрената енергетика у нас, а преди няколко дни се оттегли от инициативния комитет в подкрепа на АЕЦ Белене.

 

Академик Воденичаров обяви, че излиза в неплатен отпуск като председател на БАН до края на мандата на правителството.