"Имам най-голям интерес бизнесът със захарта да излезе на светло", каза пред bTV бизнесменът Гриша Ганчев, чийто син вчера беше задържан при специализирана полицейска операция срещу източването на ДДС с търговия със захар. "Това са разни спекулации – кьорфишеци".

 

"Днес ще ходя да ме разпитват", обясни Ганчев и добави, че не знае защо е задържан синът му. "Вчера им дадохме документи, съдействахме им", посочи той. "Истината е, че аз съм човекът, който и при предното правителство, постоянно съм алармирал за нерегламентираната дейност при бизнеса със захарта".

 

"Нормално е да започнат от нас – ние сме най-големите в този бизнес в България", коментира проверките собственикът на "Литекс комерс". "Толкова предложения сме дали на Дянков. Първите хора, които са го занимавали с тези неща, сме ние", заяви бизнесменът.

 

Бизнесменът обясни и схемата в "сладкия" бизнес. "Всички тези фирми могат да си купят захар от нас. Идват, купуват си захар – ние сме производители, изкарваме готов продукт, събират се митническите сборове. Те купуват оттук, купуват и от Полша и т.н.".

 

Според Ганчев проблемът е от две години и е свързан с вътрешнообщностните доставки в Европейския съюз. Ганчев предложи държавата да си гарантира ДДС-то на границата с банкови гаранции и "мачът е свършил".

 

"В Чернобил знам, че се произвежда ток от атомна електроцентрала, не съм чул там да расте захарна тръстика и да се произвежда захар. Това са свободни съчинения по картинка и не знам кой болен мозък го е измислил" – така Ганчев отхвърли обвиненията, че захар от района на бившата атомна централа в Украйна е трябвало да стигне до българския пазар с неуредени документи и ако не можело да се пласира на пазара, щяла да бъде консуматив за приготвяне на сокове.

 

Днес Ганчев беше привикан в МВР. Разпитът продължи около 15 минути. След него бизнесменът запази мълчание. Синът му към момента остава в ареста.