Президентът Росен Плевнелиев има основания да наложи вето на актуализацията на бюджета. Това заяви икономистът Георги Ганев.

Ганев, който почти от първите дни на протестите излиза всяка вечер по улиците на София, за да изрази недоволството си от действията на управляващите, се включи в първата пресконференция на антиправителствената информационна служба. Целта на службата е да информира обществото какво се случва около и в протестите срещу правителството, а доброволците, които работят в нея обещават да организират редовни пресконференции пред НС, канейки различни гости.

Ганев подчерта, че президентът, налагайки вето, ще гарантира приемането на актуализацията на бюджета с поне 121 гласа. В момента повечето закони се приемат с 60-70 гласа "за", коментира икономистът. Според него, не е необходима актуализация на бюджета. Самият той намира само едно-две разумни неща в идеите на Министерството на финансите - едно от тях е възстановяването на възможността държавата да емитира дълг в рамките до 1 млрд. лева.

По такъв начин е формулиран Законът за държавния бюджет в момента, че ако се емитира дълг, а това вече се случи, повече това не може да се прави, подчерта Ганев и обясни, че създаването на възможността отново да се емитира дълг, е поправка на недоразумение в текстовете на сега действащия закон.

Има достатъчно резерви в бюджета, така че да може да се довърши годината спокойно без да е необходима актуализация на бюджета, коментира още Ганев. Според него оправдано е само увеличаването на социалните разходи с около 100 милиона лева, но за това също биха могли да се намерят резерви в бюджета, смята икономистът.