Да бъде създаден Гаранционен фонд за подпомагане на земеделските производители при бедствия и в извънредни ситуации, предлагат от Асоциацията на българските зърнопроизводители, съобщи за Дарик председателят на Асоциацията Стелиян Стоянов. Фондът да е с участието на производители, застрахователи, финансисти и с гарантирана държавна подкрепа, настояват фермерите.

В момента Асоциацията на българските зърнопроизводители проучва опита на други държави, където работи подобен фонд и най-късно до края на август ще внесе проект в парламентарната Комисия по земеделие, информира Стоянов. Според него малка част от българските фермери застраховат продукцията си не поради липса на средства, а защото нямат доверие в застрахователните институции.

Стоянов определи ситуацията с прибирането на пшеницата в Добруджа като тежка. Заради падналите обилни валежи в последните дни между 100 и 200 литра на квадратен метър, земята в житницата на България е подгизнала, а пшеницата на много места е полегнала и с прекършени класове. Ако през тази и другата седмица не успеем да приберем житото, много голяма част от реколтата ще загине, заяви Стелиян Стоянов. Не мога да прогнозирам добиви докато зърното не влезе в складовете, но по-лошото е, че на този етап не може да се прогнозира и качеството на пшеницата, каза още председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители.

По молба на нейните членове в храмовете в Добруджа свещеници отслужват молебени за спиране на дъждовете и опазване на реколтата.