Европа ще се нуждае допълнително от 80 милиарда куб.м. газ през 2020, очакват от "Газпром".

Прогнозата беше огласена от генералния директор на "Газпромекспорт" Александър Медведев при откриването на 8-та международна конференция "Енергиен диалог: Русия-ЕС. Газов аспект".

"Не се съмняваме, че Европа ще се нуждае от допълнителни количества газ. Прогнозираме, че към 2025 консумацията на вносен газ над вече съществуващата ще достигне 145 милиарда, а през 2030 ще нарасне до 200 милиарда куб.м. газ годишно", каза той, цитиран от БГНЕС.

"Даже ако не поглеждаме чак толкова напред в бъдещето, а вземем 2020, която фактически ще настъпи утре, ще са необходими минимум 80 милиарда куб.м. допълнителен внос", смята Медведев.

Той уточни, че всичко това е свързано с ускореното свиване на собствения добив в Европа.

"Транспортните мощности за доставката на този газ – нито под формата на тръбопроводи, нито като втечнен – не съществуват", предупреди заместник-председателят на УС на "Газпром". В този контекст Медведев припомни, че "инвестиционният цикъл е дълъг", и препоръча да се вземат решения "още днес".

"Ние сме готови да предоставим толкова газ, колкото е необходимо на Европа или тя пожелае", увери той.

"Газпром" не разбира напълно целта на антимонополното разследване на Европейската комисия и не изключва, че то е предприето с цел понижаване на цените на руския газ с административни мерки", посочи Медведев.

"Това е странно, защото именно ние бяхме пионерите на конкуренцията в Европа. Но днес именно ние не можем да контрактуваме входните мощности, включително и в системата ОПАЛ. Въпреки че за нея няма други претенденти", подчерта той.

Александър Медведев отново отбеляза, че "Газпром" изцяло сътрудничи с ЕК по това разследване и днес ще проведе поредната среща по този въпрос с представителите на ЕК.

ЕК проучва три основни обвинения срещу "Газпром". Първо, злоупотреба с доминиращи позиции в сферата на доставките на газ в Централна и Източна Европа чрез разделяне на пазара и препятствие на "свободния поток на газ в Европа". Второ, руската енергийна компания е обвинена в създаването на пречки за диверсификацията на доставките на енергийни ресурси в ЕС. Трето, "Газпром" е заподозрян, че "налага на потребителите завишени цени, необосновано обвързвайки ги с цените на петрола". Продължителността на разследването не се регламентира от европейските норми.