Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов отказа да отговори на въпроса на РБК, дали компанията ще възобнови строителството на "Южен поток", ако България изпълни своите ангажименти по проекта.

Вчера българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че страната ни възнамерява да издаде всички необходими разрешения за изграждането на проекта "Южен поток", за да не бъде обвинена в провала му.

"По този начин нашата страна сега ще може да изпълни своите ангажименти относно подготовката, по-конкретно за морската част на тръбопровода и ще издаде разрешение за строителството", уточни Борисов, отбелязвайки, че ако след това "Газпром" все пак вземе решение за прекратяването на проекта, то вината няма да се носи от България.

"Добър въпрос. Ние ще съобщим своята позиция по-късно", заяви пред РБК, Куприянов.

Пристигналият днес в Москва на посещение сръбски външен министър Ивица Дачич за среща със своя руски колега Сергей Лавров също заяви, че Сърбия възнамерява през следващите месеци да обсъди с руските власти възобновяване на проекта "Южен поток".

За да се случи това обаче Русия трябва да развали договореностите си с Турция, на която вече се съгласи да продава по-евтин газ.