Нов дълг от 16 млрд. лева иска да изтегли кабинетът на Бойко Борисов, като при пълно неуважение към парламентарните институции се предлага договор за ратификация от 170 страници късно вечерта на предишния ден. Това е грандиозен скандал, заяви депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси Румен Гечев.

Той сигнализира медиите и обществеността, че в дневния ред на днешното извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси е включена ратификация на договор за дилърство, сключен на 6 февруари между Република България в качеството на емитент и Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank Plc., Société Générale и UniCredit Bank AG в качеството на организатори и дилъри относно глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро.

 

Управляващите предлагат до 2016 - 2017 година още 16 млрд. лева, посочи възмутено Гечев и припомни, че България вече е изтеглила дълг от 8.1 млрд. лева.

 

"Скандалът е многопосочен. Първо е неуважение към Народното събрание и бюджетната комисия да се правят извънредни заседания за колосални суми, които ще поема българският народ", каза той.

По думите му, става дума за около 10 000 на всяко дете родено през следващите десетилетия. "Абсолютно неприемливо е по такъв начин да се подхвърля на Народното събрание такъв дълг, добави Гечев и обясни, че договорът, който са сключили управляващите на 6 февруари с посредници по реализацията е към 170 страници". /БГНЕС/