Всепризнат факт е, че страна, която е преминала през жилищен балон, трябва да рекапитализира банковата си система.

Това се случва в Гърция, Ирландия, Португалия, Кипър и Словения. Но икономиката на всяка от тези страни, както и банковите им сектори са сравнително малки на фона на възможностите на Европа, пише Дан Дейвис в блога си.

Италия има дълбоки и неразрешими проблеми, но те са си все същите от десетилетия – още преди страната да стане част от от еврозоната.

Единствената от тежко засегнатите от кризата страни, която можеше да застраши Европейския съюз и еврото като валута, беше Испания. "Черните дупки" в балансите на испанските банки бяха в основата на притесненията на германските кредитори.

С вътрешна частна задлъжнялост еквивалентна на 198% от БВП и скок на цените на имотите с 302% за десетилетието до 2007 г., придружен с увеличение на отпуснатите кредити с 426%, кризата в Испания изглеждаше като огромна заплаха за еврозоната.

Всъщност ситуацията приличаше на тази в Ирландия, но в много по-голям мащаб. Но испанските кредитни институции бяха спасени с 10 пъти по-малко пари от тези в Ирландия, като общата стойност на спасителния пакет достигна едва 4% от брутния вътрешен продукт на страната.

И изглежда, че проблемите на банките в Испания вече са до голяма степен разрешени. Goldman Sachs наскоро направи оценка на капиталовите нужди на финансовите институции в страната и не откри сериозни капиталови дефицити.

Наистина показателите на испанската икономика продължават да изглеждат твърде зле. Задлъжнялостта в частния сектор в Испания е на нива типични за англосаксонските държави, докато държавната администрация е с размер типичен за южните страни.

Нетният външен дълг остава един от най-високите в Европа, а вътрешното търсене е анемично. Испанската икономика е на дъното, но стабилизирането на банковата система дава възможност за растеж.

Наистина е много вероятно в бъдеще испанските банки да се нуждаят от допълнителна подкрепа заради растящите нива на необслужваните кредити, но като цяло последствията от имотния балон в страна вече са преодолени от банковата система.

Всъщност испанските банки се справиха много по-добре с кризата от тези в Ирландия и Великобритания.