АЕЦ "Козлодуй"е на загуба за второто тримесечие заради увеличените такси за пренос и ограниченията за използваната мощност. Това заяви по БНР Иван Генов, изпълнителен директор на дружеството.

Според отчета на АЕЦ "Козлодуй" за първата половина на годината сочи централата губи 5.8 милиона лева, за разлика от миналата година, когато е била на печалба.

Предишното правителство направи промени в края на миналата година, което практически блокира износа на електроенергия, коментира Генов.

С промените в закона, от началото на август сме натоварени почти 100 процента. Блоковете работят с добра мощност като натоварване и производството, имаме договори за продажба на свободния пазар.

Това е добре и тази промяна в закона и отварянето на пазара ще доведе до компенсирането на загубите. Нямам притеснения, годината ще завърши на печалба. Няма да е голяма, но ще има печалба, прогнозира изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Промените, които трябваше да направим в централата, ги направихме. Хората трябва да работят спокойно. Имаше съкращения на високи длъжности, посочи Иван Генов.