Френският инвеститор GeoPost SA придоби 11% от капитала на най-голямата българска куриерска компания - Спиди АД за 12 милиона лева при пазарна капитализация на дружеството от 107 милиона лева.

Сделката е част от плановете на GeoPost SA да придобие до 25% от капитала на Спиди АД, като част от стратегическа сделка в Балканския регион. Същевременно Спиди ще придобие дъщерните дружества на GeoPost SA в България и Румъния и ще се фокусира върху развитието на куриерския и логистичен бизнеса в региона, и връзката му с Европейския пазар.

В момента е в ход увеличение на капитала на Спиди АД на стойност от 20.5 милиона лева, което заедно с инвестиционен заем ще финансира инвестиционна програма в размер на 32.4 милиона лева, като средствата ще се използват за придобиване на двете дружества и за инвестициите в развитието им.

Тази транзакция прави възможна реализацията на нова интензивна програма за развитие на Спиди АД в България и Европа.

От началото на септември Спиди АД вече предлага доставки до всяка точка на Румъния по ценовата си тарифа за България. Подготвя се и специално предложение за електронните търговци опериращи на Европейския пазар и в частност за Германия с фокус за пратки до 2кг.

Днес акциите на Спиди АД поевтиняват на българския фондов пазар с 0.06%, до 25.50  лв., при прехвърлени по позицията  570 144 лота или 12.8% от капитала на дружеството.