Георги Костов е подал оставка като заместник-министър на земеделието на 1-ви септември, но е била приета в четвъртък, това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Антон Кутев от левицата. Според Кутев в нарушение на законодателството Костов е заемал поста председател на Селскостопанската академия заедно с този на заместник-министър.

„Дейността му в академията е свързана с провеждането на държавна аграрна политика и научно обслужване на земеделието и хранителната промишленост. За да се ангажира активно и изцяло с реализирането на тази политика, Георги Костов подаде оставка като заместник-министър на земеделието и храните на 1 септември 2011 година", каза Борисов и допълни, че я е приел в четвъртък.

Костов остава председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия и неин председател, за да проведе необходимите реформи в нея. Засега не се предвижда назначаването на заместник-министър на мястото на освободената от Костов позиция, каза още премиерът.

От своя страна Антон Кутев заяви, че със закон е прието, че заместник-министрите не могат да участват в управителни съвети. „Приели сте го със закон с това мнозинство", наблегна Кутев. „Той е участвал от 28 юни и на 1 септември си е подал оставката. Съгласен съм, Вие сте му я приели вчера", допълни Кутев и изказа мнение, че това се е случило благодарение на неговото питане. „Но да речем, че не съм толкова важен за Вас и за него и не е благодарение на питането ми. Разликата от тези два месеца всъщност се състои в нарушаване на закона. Тоест в тези два месеца Вие и той заедно сте нарушавали законите, които с това мнозинство под ваше ръководство сте приели. По въпроса за това трябва ли да има трудов договор аз продължавам да твърдя категорично: трябва да има трудов договор и след решението на съда ще се видим с Вас отново в тази зала", обърна се Кутев към Борисов.

Борисов призна на Кутев, че случилото се е благодарение на питането на Антон Кутев, тъй като с него е било насочено вниманието на премиера към този процес. Министър-председателят подчерта, че е решил бързо въпроса и благодари на депутата от БСП.

Най-вероятно 13 души, които са отстранени от Селскостопанската академия от временно управляващия учебното заведение Георги Костов, ще подадат жалби в съда. Това каза още по време на парламентарния контрол депутатът от левицата Антон Кутев. По думите му той няма правното основание да освобождава и назначава служители, тъй като няма трудов договор с академията, а е назначен само със заповед на премиера Бойко Борисов.