ГЕРБ ще иска касиране на изборите, като до края на деня ще бъде внесена жалба в Касационния съд. Мотивите са, че е нарушен закона в деня за размисъл, когато медиите съобщиха, че е разкрит случай на допечатани 350 хил. бюлетини, които са достатъчни, за да се фалшифицира вота на избирателите.

 

Това стана ясно от изявлението на лидера на партията Бойко Борисов, който даде първа пресконференция след обявяването на изборните резултати. Бившият премиер смята, че нови избори биха могли да се проведат в следващия месец или месец и половина, като това не би влошило положението, в което се намира страната.

 

Ако съдът се забави с решението си за касиране на вота, Борисов ще предложи съставяне на правителство на малцинството в парламента.

 

Той не би приел коалиции, стана ясно още от изказването му. Борисов нарече унизителни предложения като тези, за премиер в новия кабинет да бъде назначен лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Лидерът на ГЕРБ намира, че едно правителство на БСП би довело страната до катастрофа.

 

Бойко Борисов заяви безусловна подкрепа за Цветан Цветанов, който обеща да се откаже от имунитета си в първия ден, в който се закълне като народен представител в новия парламент. Така той ще може да бъде разследван и да понесе наказателна отговорност за скандала с подслушването. Борисов няма да стори същото по отношение на записите, в които бе засечен да обсъжда съдебни дела с градския прокурор на София Николай Кокинов, което е в разрез  с етиката и законите. След като записите бяха излъчени по медиите, Кокинов подаде оставка. Борисов обаче не намира основание да се отказва от имунитета си.

 

14:02 часа

 

Бойко Борисов: "Благодаря ви за вниманието. Желая ви лек ден".

 

14:01 часа

 

Борисов: "Видях Станишев, видях Лютви Местан, в деня за размисъл, когато всички трябва да мълчат, не трябва да се агитира, да говорят по всички медии, във всички новини. Няма как Конституционният съд да не каже, че е нарушено мълчанието. Така че за това искаме касиране на изборите. След като е нарушен законът, да се касират и да се направи наново!".

Цветан Цветанов: ".. всички нарушения от 14 до 19 ч. с нарочните пресконференциии, които бяха обявени от политическите лидери в политическите централи. Политическа партия ГЕРБ реши да даде пресконференция в неутрален офис. И всичко, което се случи, може ли някой да зададе въпросът как се е случило това, за да може една медия да се озове на мястото и да тиражира новината, за да стане тя новина номер едно?"

 

13:58 часа

 

"От всички, които са били премиери, аз съм бил най-големият експерт, защото съм бил и главен секретар, и кмет, и премиер. Така че да пускам сега някой да се обучава за тази работа.... ако ще прави кабинет, в тази най-тежка ситуация ..."

 

13:58 часа

 

Борисов заплаши, че си тръгва от пресконференцията, защото не желае да говори на партийни медии.

 

13:54 часа

 

"Там където бяха метежите, бием категорично". На въпрос как си обяснява този резултат, Борисов отговори: "Със страха. Като идва такава коалиция, им ставаме най-милите".

 

13:54 часа

 

"Незаконни неща не коментирам". По този начин Бойко Борисов отказа да отговори на журналистически въпрос дали би се отказал имунитета си заради скандала с подслушването.

 

13:41 часа

 

"Ние сме единствената партия, която няма телевизия. Защото всички останали имат".

 

13:40 часа

 

"С протести хората няма да доведат до по-високи заплати".

"Защо ГЕРБ победи във Варна? Защото когато виждат магистрала Тракия до Бургас, вече виждат какво би било трилентовия път от Русе до Варна. Да видят какво е Хемус през следващия програмен период. За това са гласували. Убеден съм".

 

13:37 часа

 

"Новите избори могат да бъдат направени в рамките на месец - месец и половина".

 

"Нищо не може да се задълбочи. По-лошо ще стане ако има безпринципни коалиции. Освен това имаше много по-малки партии, много близко до бариерата. При едни нови избори хората могат да си направят изводи, че ако сме пак 4 партии, ще е много лошо".

 

13:36 часа

 

Борисов: "Хората предпочитат мен пред Орешарски".

 

13:28 часа

"Господ ни е свидетел, че нищо общо нямаме с тая печатница (в Костинброд, където бяха намерени 350 хил. допечатани бюлетини)."

"Ще забраня всеки, който е свързан с ГЕРБ, да участва в каквито и да е обществени поръчки".

"Категорично нямаме отношение към процедурата, която е извършена, този, който е спечелил и договора, който е подписан по резултата от тази обществена поръчка", добави Цветан Цветанов.

13:28 часа

"Ако до тогава (произнасянето по искането за касиране на изборите) конституционният съд не се е произнесъл и президентът даде мандат, така както е по конституция, на политическа партия ГЕРБ, аз ще предложа правителство на малцинството, защото съм длъжен на тези над едини милион българи, които са застанали зад нас, да им предложа кабинет. Той ще е експертен, с хора, които от първия ден да започнат работа".

"В деня, в който се закълнем в парламента, в него миг (Цветанов) ще си подаде молбата за сваляне на имунитета, така че истината да излезе такава, каквато е по темата, по която го замесиха".

13:24 часа

"Ако направят това, Господ няма да може да спаси България".

С тези думи лидерът на ГЕРБ маркира намеренията на БСП да се започне работа по АЕЦ Белене.

13:22 часа

"Сигурно мога още да ви говоря, но няма смисъл. Ние ще искаме касиране на изборите. Няма в историята партия, която да спечели и да иска касиране. Мотива ни е грубото погазване на закона в деня за размисъл".

13:19 часа

"Не знам как може да загубиш едно състезание и да се обявяваш за победител. Разликата е в доста депутати". С тези думи Борисов направи паралел между изборния резултат и резултата от мача Левски - Берое, приключил с победа на старозагорския отбор вчера.

"Левски не са моралните победители. Берое взеха купата и си я занесоха в Стара Загора".

13:18 часа

"Техните млади хора (за БСП), които гласуват за тях, са след 60 години", каза Бойко Борисов, представяйки статистическите данни по възраст на избирателите, гласували за основния конкурент на ГЕРБ на изборите.


По признака възраст:

от 18 до 29 години

11.9% на БСП
34.7% за ГЕРБ

33 - 39 години

37% за ГЕРБ
16 % за БСП

40 - 49 години

38.6% за ГЕРБ
19.8% за БСП

от 50 - 59 години

35.4% за ГЕРБ
25% за БСП

60 и повече години:

30% за ГЕРБ
43.5% за БСП

По критерий образование, данните на Борисов за изборните резултати между неговота партия и БСП са следните:

Висше образование: 36.4% за ГЕРБ, 23.7% за БСП
Средно образование: 37.3% за ГЕРБ, 22.8% за БСП
Основно образование: 20.6% за ГЕРБ, 36.7% за БСП
По-ниско от основно образование: 17% ГЕРБ, 40% БСП

Етническа принадлежност:

Българи: 36.9 ГЕРБ, 25.8 БСП
Турци: 9.9% ГЕРБ, 6.6 БСП
Роми: 37.4 БСП, 24.7 ГЕРБ
Други: 13.8% ГЕРБ, 31% БСП

13:08 часа

Започна пресконференцията на ГЕРБ след изборите за парламент. Лидерът на партията Бойко Борисов започна с изброяване на статистическите данни, отразяващи подкрепата на избирателите за ГЕРБ.

"97 е повече от 84. Пак ги гледам на обратно. Пак 97 е повече от 84. То е много повече и то много повече". Това бяха първите думи на Борисов, с които той се противопостави на коментарите, че ГЕРБ бе победен на парламентарните избори, при положение, че вкарва повече депутати в парламента от основния си конкурент.

На пресконференцията участват още Цветан Цветанов и Делян Добрев.