Търговците, които искат да получат разрешение за продажба на цигари, вече да нямат задължение да са регистрирани по ДДС, предлагат с промяна в Закона за акцизите и данъчните складове управляващите, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Ето какво още каза тя:

Анализът на цифрите показа, че голяма част от малките населени места нямат магазини, които да са получили разрешение да продават цигари, което на практика означава, че в тези населени места цигари със или без бандерол, контрабандни или легални се продават под тезгяха.

Мисля, че сега с тази поправка ще се даде възможност на лоялните търговци да изпълнят законовите си задължения и това при всички случаи би повлияло и върху кантрабандата.

В цяла Европа всички търговци, които продават акцизни стоки, се регистрирани и по ДДС и това е правилният подход и правилният път.

За съжаление обаче в България нещата винаги стоят малко по-различно, отколкото в европейските страни.

И въвеждайки това изискване, ние не постигнахме резултат, а напротив, получи се обратният ефект. За мен е важно, че анализът показа, че решението беше грешно и го коригираме.