ГЕРБ се отказа от въвеждането на данък „лукс”, съобщи в парламента председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Решението е било взето на снощното заседание на парламентарната група на управляващата партия. Аргумент за отпадането на по-високата ставка са високите административни разходи и ниският фискален ефект от нея. Депутатите от ГЕРБ са се отказали от последния вариант на по-високо облагане на скъпите имоти и мощните коли.

„Така нареченият данък „лукс” имаше за цел да обложи по-скъпите имоти и по-мощните коли с по-високи данък. Имаше много варианти за това какво да представлява той, но в крайна сметка вариантът, който снощи обсъждахме, включваше наистина да се облагат само най-скъпите имоти – над 300 000 лв., и най-мощните коли. След дебати стана ясно, че фискалният ефект от тази мярка е изключително малък, а администрирането, което трябва да се извърши от страна на общините за този данък, е сериозно действие и изисква сериозна подготовка. С оглед на това, че няма фискален ефект след дебати групата препоръча да не се въвежда такава висока ставка за имотите над 300 000 лв., което беше възприето и от Министерството на финансите и вероятно по този начин ще бъде внесено и в Министерския съвет”, коментира Стоянова.

Менда Стоянова допълни, че около 5700 сгради са щели да попаднат под облагане с т.нар. „данък лукс”. За да попаднат в по-високото облагане с местния данък, сградите трябваше да имат данъчна оценка над 300 000 лева. Ето как Менда Стоянова коментира данните за броя на тези сгради, съпоставени с резултатите от въздушните акции на приходната агенция: „Това с хеликоптера на НАП е друга идея. Там говорим за незаконни сгради, които изобщо не са декларирани и за които вероятно не само че не е плащан местен данък, а вероятно е теглен и ДДС. Така че това е друга тема, която не бива да свързваме по този начин. Точно това означава въвеждането на данък лукс – отново тези, които са коректни и са декларирали имотите си на реалните им цени, да бъдат така да се каже ударени от този данък.”