В последната година има голямо забавяне на проекта за западен обходен път на Габрово и тунел под връх Шипка. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова направи инспекция на напредъка на съоръжението.

Ще завършим изграждането на обходния път на Габрово в срок, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от "Стандарт".

Тримата министри се ангажираха да окажат пълно съдействие за издаването на разрешенията за строеж, с което да се ускори завършването на проекта.

Министър Московски заяви, че изграждането на тунел под Шипка, който е Фаза 2 от проекта за обхода, ще се финансира по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

"Вярвам, че след провеждането на тръжните процедури за другите пътни проекти ще реализираме икономия на средства, които ще насочим към изграждането на тунела", уточни министър Московски.

"Трансевропейският транспортен коридор 9 е от изключителна важност за България и наш приоритет е да развиваме транспортната инфраструктура по това направление, част от което са обходният път и тунелът под Шипка".

Фаза 1 на проекта "Обход на гр. Габрово", която се изпълнява в момента, се финансира със средства от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. и е на стойност около 95 млн. лв.

Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивайло Московски обясниха, че сегашният кабинет е принуден да спасява един ужасно закъснял проект, който е бил поставен на трупчета. Основният проблем са закъснелите процедури с отчуждаването. 600 собственици на имоти трябва да бъдат издирени и уведомени лично, за да бъдат спазени изискванията на закона.