ГЕРБ внесе в деловодството на парламента първия вот на недоверие на кабинета „Орешарски". Първоначално от ГЕРБ обявиха, че той ще е за цялостната политика на правителството. Вчера обаче след критиките от страна на Реформаторския блок и Протестната мрежа, лидерът на партията Бойко Борисов съобщи, че са се спрели на друг вариант - серия от вотове по различните секторни политики, като се започне с провала на Министерството на инвестиционното проектиране, за което по думите на Борисов още не се знаело какво ще работи.

„Всъщност такава политика няма, независимо от декларирания приоритет на правителството за това, че инвестиционният процес, инвестициите, строителството са важен приоритет и затова е създадено това министерство. Ние виждаме, че четири месеца по-късно тази политика няма конкректика, детайли, мерки, приоритети, визия", каза депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова. Тя коментира, че четири месеца след създаването си министерството не функционира, няма администрация и не е представило отчет за дейността си.

„Това министерство и несъществуващата политика, която би трябвало да провежда, но не го прави, създаде хаос и ступор на администрацията, което доведе до сериозно забавяне на строителния и инвестиционния процес в страната в много категории", каза още бившата строителна министърка.

От ГЕРБ съобщиха още, че ако първият вот на недоверие не бъде успешен, предстои серията от искания за оставка "в най-кратки срокове", но без да конкретизират през какъв интервал. Опозицията обаче не пожела да каже какъв е вторият сектор, заради който ще атакуват властта. Вчера социалистите определиха първият вот на недоверие като опит за самоизява на ГЕРБ, от ДПС- като чист политически акт, а националистите отказаха да коментират дали ще подкрепят правителството или не.

Въпреки първоначалните заявки от ГЕРБ коментираха, че очакват да получат подкрепа от трите партии при опита да бъде свалено правителството. И докато опозицията критикуваше управляващите, премиерът Пламен Орешарски се отчете в пленарната зала за първите сто дни от управлението. След края на изказването от ГЕРБ скандираха срещу Орешарски, а ДПС и БСП го изплатиха в бурни аплодисменти.