Държавата преговаря с „Дойче Бан“ да поеме управлението на БДЖ. До края на седмицата се очаква писмо с намерения и оферта от немската компания

 

Правителството е започнало преговори с немската компания "Дойче Бан Интернешънъл" да поеме мениджмънта на БДЖ. Това съобщи вчера транспортният министър Данаил Папазов. До края на седмицата или в началото на следващата седмица се очаква от компанията да изпратят писмо с намерения, както и да стане ясно колко ще струва наемането на германските мениджъри, пише "Сега".

Според Папазов "Дойче Бан" ще направи анализ на състоянието на компанията и ще предложи мерки за преструктуриране. След приключването на реформата ще се мисли или чуждите мениджъри да останат за постоянно, или за мениджмънт, което ще действа успоредно с българското ръководство на БДЖ. Транспортният министър посочи, че компанията има опит в подобни проекти.

От "Дойче Бан Интернешънъл" са се срещнали във вторник и с премиера Пламен Орешарски. "Имаме нужда от практични решения, които да променят визията за развитие на дружеството, а не от консултантски проекти, които да стоят добре по лавиците", е заявил министър-председателят.

 

В момента усилията на БДЖ са насочени основно да покрива стари задължения, които са в размер на 740 млн. лв. На практика от ноември 2009 г. БДЖ не е в състояние да погасява задълженията си и дълговете започват да се просрочват.