През първата половина на тази година преките чуждестранни инвестиции в България нарастват с едва 7.9 млн. евро.

 

Основният двигател на икономическия растеж през миналото десетилетие на практика не работи.

 

Нетно, ако се отчетат и преките инвестиции на българските компании в чужбина, през тази година има отлив на капитал от страната в размер на 23.7 млн. евро.

 

Според експертите от БНБ, ограничените преки инвестиции в България се дължат на нетните плащания по вътрешнофирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията.

 

Но ако сравним стойностите през тази и през миналата година, е видно, че това не обяснява ставащото.

 

През първата половина на 2010 г, в условията на рецесия, преките инвестиции в България са регистрирали ръст с 532.7 млн. евро или 1.5% от БВП.

 

При нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити през първите 6 месеца на тази година има отлив на капитал в размер на 380.3 млн. евро, при 38.6 млн. евро през същия период на 2010 г.

 

Най-сериозно е изтичането на капитал към дружества в Германия, Великобритания и Япония. През първата половина на тази година нетните плащания към германските инвеститори за достигнали общо 248.2 млн. евро.

 

Привлеченият през януари – юни 2011 г. дялов капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти във/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания от/по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 296.1 млн. евро. Той е по-нисък със 152.3 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2010 г. (448.5 млн. евро).

 

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са в размер на 97.7 млн. евро, при 98.7 млн. евро за януари – юни 2010 г.

 

По държави, най-големите нетни преки инвестиции в страната за периода януари – юни 2011 г. са на Холандия (177.2 млн. евро), Кипър (54.3 млн. евро) и Русия (52.3 млн. евро).

 

По отраслова структура най-много инвестиции през тази година са привлечени в

отрасъла Транспорт, складиране и съобщения (212.4 млн. евро). Най-големите нетни плащания има в отрасъл Преработваща промишленост (397.3 млн. евро).

 

По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари – юни 2011 г. се увеличават с 31.6 млн. евро, при увеличение в размер на 89.3 млн. евро за януари – юни 2010 г.

 

Свитият вътрешен пазар прави по-малко изгодно за чуждестранните компании да инвестират в реалната икономика на България. В същото време основни инвеститори в страната през изминалите години като германските компании, прибират средствата, заети на дъщерните им дружества.

 

Ставащото още веднъж показва, че извънредно ниският данък от 10% върху печалбата, който се прилага в България, сам по себе си не е повод за инвестиционно решение и не дава значително конкурентно предимство при привличането на инвестиции.