Европейските инвеститори разграбваха златни кюлчета и монети с бързи темпове през второто тримесечие, притеснени от кризата в Гърция, която за кратко изглеждаше, че ще доведе до разпадането на еврозоната.

Това показват данните на Световния съвет за златото, който отчита силно повишаване на търсенето на ценния метал в Европа през месеците от април до юни.

Докато търсенето на метала падна с 12% в глобален мащаб, до шестгодишно дъно от 915 тона, в Европа златото върна за кратко блясъка си.

В Германия продажбите на кюлчета и монети се повишиха с 24%, до 24.1 тона. Търсенето в Австрия и Швейцария също рязко нарасна.

"Страховете за евентуално излизане на Гърция от еврозоната доведоха до покачване на инвестициите на дребно в злато до 47 тона, което е повишение с 19% в сравнение с миналата година", пише в доклада.

За кратко Европа дори изпревари Индия и се превърна в най-големия пазар на златни кюлчета и монети в света.

Междувременно спот цените на златото паднаха до пет-годишно дъно през миналия месец заради спекулациите за повишаване на лихвите на Фед в САЩ.

Другият голям купувач на метала е централната банка на Русия, която увеличи златните си резерви с 36.8 тона през тримесечието, до 1 275 тона.