Етнически германец Клаус Йоханис спечели битката за президентския пост в Румъния на преминалия в неделя втори тур на изборите. Той надви своя съперник - премиерът и лидер на управляващата Социалдемократическа партия, Виктор Понта, получавайки 54.8% от гласовете.

Участието на избирателите във втория тур беше рекордно високо от 1996 г. насам – 62.04% или с 10% повече от първия тур на 2 ноември.

Понта се радва на подкрепата главно на селските райони и се очакваше да получи 54% от гласовете на балотажа, според анкета преди втория тур на институтите CURS и Avangarde.

В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България. През юни Румъния изпадна в рецесия, а чуждестранните инвестиции намаляват заради непредвидимата фискална политика и неефикасната администрация.

Понта, без да дочака официалните резултати, призна своето поражение като поздрави Йоханис с победата. Все пак социалистът не смята, че трябва да подава оставка като премиер.

Той подчерта, че управляващата лявоцентристка коалиция, която има мнозинство в парламента, ще работи до парламентарните избори през 2016 година.

Йоханис ще встъпи в длъжност на 22 декември. Точно на тази дата се навършват 25 години от свалянето на комунистическия диктатор Николае Чаушеску.

Новият президент е бивш учител по физика. Той произлиза от германско семейство, четири мандата е кмет на град Сибиу, постига успехи в привличането на туристи и чужди инвестиции. Тази година той оглави опозиционната Национал-либерална партия.

Във външнополитическата си програма новият държавен глава на Румъния обещава да заложи на засилване на ролята на страната в ЕС, на стратегическото партньорство със САЩ и активното членство в НАТО. Отличава се с умерени възгледи към проблема с обединението със съседна Молдова.

По време на избирателната кампания голямо мнозинство както от румънските, така и от западните медии открито и дори агресивно подкрепяха Йоханис, като той има силна поддръжка от лобито на Германия, докато Русия, подкрепяше Понта. В този смисъл може да се каже, че Меркел спечели срещу Путин в Румъния.