Германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Мариано Рахой поискаха от Европейската комисия да представи предложения за справяне с емигрантската криза, в това число и да се определят „сигурните страни“ без застрашаващи конфликти, от които идват емигранти.

„Има две неща, които трябва ясно да обявим – ЕК трябва да определи кои са сигурните страни на произход... и трябва да работим към съгласуване в бъдеще“, заяви Рахой по време на съвместна пресконференция с Меркел в Берлин, съобщава Reuters.

Той добави също така, че притокът на чужденци към ЕС е „най-голямото предизвикателство“ за Европа през следващите години.

„Това, което виждаме сега, е най-голямото предизвикателство за Европа през следващите години. Не се съмнявам в това“, заяви Рахой.

Меркел и Рахой се обединиха и около това, че ЕС трябва да опрости процедурите си за обработка на документи на емигранти от страни с войни и крайна бедност, както и справедливо да разпредели в съюза хората с политическо убежище и статут на бежанци.

Германският канцлер призова други страни от ЕС да приемат повече емигранти, особено от Сирия.

Тя допълни също, че сирийци „които пристигат в Германия имат големия шанс да получат убежище и статут на бежанци, напуснали гражданска война“.

„Като се има предвид ситуацията в Сирия това не би трябвало да е изненада и да се случва по подобен начин във всяка европейска страна“, категорична е Меркел. /БГНЕС/