Германските политици продължават да отстояват тезата, че емитирането на еврооблигации е нецелесъобразно, с оглед на което няма да го подкрепят. 

Тази сутрин медиите цитират изказване на канцлера Ангела Меркел, според която Европа трябва да остане твърда и да не се поддава на натиска на пазарите. Трябва да отстоим позицията си, че драматичната криза с дълговете на страни от еврозоната може да бъде разрешена чрез свиване на публичните разходи и стимулиране на икономическите предимства.

Политиците не трябва просто да следват пазара и да правят това, което той им диктува, настоява Меркел.

Канцлерът за пореден път показва червен картон на идеята за емитиране на еврооблигации, чрез които блокът от държави в еврозоната се надява да прехвърли равномерно тежестите на дълговата криза.

Сред привържениците на спешни мерки в този дух са представителите на банкерското лоби. То силно пострада от пазарната нестабилност от последните дни. Волатилността доведе до спад с близо 20% на банковите акции по европейските борси, като според някои анализи, нервността на инвеститорите може да доведе до още по-големи спадове, които да не спрат дори и през есента. 

Призиви за спешна намеса идват от Италия, Испания и Франция.

Освен Меркел, и Волфганг Шойбле се противопостави на идеята за емитиране на еврооблигации. Според него с това действие еврозоната ще се превърне в източник на инфлация.

Евробондовете не са спасение от кризата. Те не са отговорът, от който се нуждаем. Той е в самите държави, които изпитват затруднения и на които вече е предписано да се погрижат за разходите си и за осигуряването на икономически растеж. Тези страни трябва отново да се погрижат да спечелят доверието на пазарите, настоява Меркел.

Вместо да се превръщаме в съюз, който трупа общи дългове, трябва да се превърнем в съюз, който гарантира стабилност, смятат германските политици.