Бундестагът одобри помощта за Кипър с огромно мнозинство, както и всички останали спасителни мерки за изпадналите в криза страни от еврозоната.

От присъстващите 601 депутати 486 гласуваха "за", съобщи заместник-председателят на Бундестага Волфганг Тирзе.

ЕС и МВФ ще отпуснат до 10 милиарда евро кредити на Кипър. В замяна на това правителството в Никозия ще преструктурира банковия сектор. Делът на Германия в спасителния пакет ще бъде малко под 3 милиарда евро.

Министърът на финансите Волфганг Шойбле заяви, че Бундестагът е "поел своите отговорности за еврото и еврозоната", както и отговорността за собствените си интереси.

"За експортно насочена икономика като Германия единната валута е необходимата база за растеж, заетост и просперитет", допълни той.

Две от трите опозиционни партии, Социалдемократическата и Зелените, подкрепиха с гласовете си мнозинството на Ангела Меркел, както направиха и в повечето предишни гласувания.

За отпускането на помощ за Кипър е необходимо тря да бъде одобрена и от парламентите в другите страни от еврозоната.

Германските депутати днес гласуваха и за удължаването на срока на кредитните линии за Ирландия и Португалия, като Шойбле посочи огромните усилия на двете страни, които според него вече започват да дават резултат.